مرکز درمان و ترک اعتیاد در اسلامشهر
با ارائه راهکارهای عملی و حرفه ای ترک اعتیاد
مرکز درمانیترک اعتیادترک شیشهترک انواع مخدردر اسلامشهر
درمان با متادون
انجام درمان با متادون در مرکز ترک اعتیاد اسلامشهر
متادون در دسته ای از داروها قرار دارد که به عنوان اپیوئیدها و یک داروی ترک اعتیاد شناخته می شوند.
این دارو در جنگ جهانی دوم توسط آلمان تولید شد و در آمریکا در ابتدا به عنوان ضد درد قوی برای دردهای بسیار شدید به کار برده شد. این دارو امروزه علاوه بر تسکین درد اغلب به عنوان بخشی از درمان وابستگی به مصرف هروئین یا نارکوتیک ها استفاده می شود.
متادون از طریق اتصال به نوعی از گیرنده اپیوئیدی و فعال سازی آن عمل می کند. متادون با این عملکرد، اثرات ضد درد و آرامبخش خود را ایجاد می کند. برخی اثرات دیگر همچون یبوست، دپرشن تنفسی، تهوع یا میوز هم به دلیل اتصال این دارو به گیرنده های اپیوئیدی ممکن است رخ دهد.
در واقع متادون نحوه پاسخ دهی مغز و سیستم عصبی به درد را تغییر می دهد به شکلی که بیمار احساس تسکین می کند. اثرات آن کندتر از قرص مسکن هایی مانند مورفین است.
این دارو در درمان وابستگی به داروها یا مواد به کار می رود چرا که اثرات کند داشته و مانع بروز علائم سندروم محرومیت یا ترک می شود. این نوع از درمان وابستگی به مواد را Replacement Therapy یا "جایگزین درمانی" می نامند. جایگزین درمانی تنها با نظر پزشک و تحت مراقبت متخصصین قابل اجراست زیرا ممکن است فرد مبتلا به اعتیاد، متادون را جایگزین مواد مصرفی خود کرده، به این دارو وابسته شود. در صورت تجویز متادون به منظور تسهیل روند ترک اعتیاد، باید بدانیم این دارو به جای ماده مصرفی فرد، مورد استفاده قرار نمی گیرد بلکه به عنوان بخشی از برنامه درمانی وابستگی به مواد و در کنار سایر مراقبت های روانی و جسمی در نظر گرفته می شود.
قبل از هرچیز باید بدانیم داروی متادون تنها با نسخه پزشک قابل تهیه است و تهیه آن از طریق دیگر، غیرقانونی است. مصرف غیر قانونی متادون منجر به اعتیاد، بروز رفتارهای پرخطر و بروز علایم مسمومیت یا عوارض جانبی شدید می گردد.
میزان مصرف هر دارو توسط پزشک تعیین می شود. میزان مصرف متادون نیز تنها بر اساس تشخیص پزشک و با توجه به شرایط بیمار تعیین می گردد. چنانچه متادون به عنوان داروی ترک اعتیاد تجویز شده باشد، ممکن است نیاز به مصرف طولانی مدت دارو باشد. پس از طی دوره درمان، پزشک میزان دارو را به تدریج کاهش می دهد تا به آهستگی دارو قطع شود و علایم محرومیت ظاهر نگردد.
درمان با پوره نورفین
خدمات درمان با پوره نورفین
آیا می دانستید که ترک مواد مخدر به تنهایی و بدون کمک گرفتن از داروهایی مانند قرص بوپرنورفین امکان پذیر نیست؟ برای بازگشت به زندگی سالم و به دور از مواد مخدر باید از رویکرد های درمانی ترکیبی زیر برای ترک اعتیاد کمک گرفت
- درمان دارویی
- مشاوره و روان درمانی
- حمایت خانواده و دوستان
قرص بوپرنورفین یکی از انواع داروهایی است که برای درمان ترک اعتیاد استفاده می شود.
قرص بوپرنورفین چیست؟
بوپرنورفین دارویی است که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اعتیاد مواد افیونی (OUD) به عنوان یک درمان دارویی کمکی (MAT) تایید شده است.
بوپرنورفین داروی آگونیست افیونی است که با اتصال به گیرنده های افیونی در مغز و فعال کردن آن ها اثراتی مشابه مواد افیونی ایجاد می کند، اما این اثرات به مراتب کمتر از اثرات مواد افیونی مخدر است.
قرص بوپرنورفین که به نام قرص B2 نیز شناخته می شود برای درمان عوارض مواد افیونی در کلینیک های معتبر تجویز می شود و نقش بسیار چشمگیری در بهبود طرح درمان دارد. در نظر داشته باشید که قرص بوپرنورفین به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی است. در کنار مصرف این قرص باید سایر رویکردهای درمانی برای ارائه طرح درمان کامل جهت ترک اعتیاد مواد افیونی انجام شود. به عبارتی بازگیری با قرص بوپرنورفین به عنوان بخشی از طرح درمان ترک اعتیاد است که در نهایت در کنار روان درمانی و روش های حمایتی سبب رهایی از اعتیاد و بهبود رفتار بیمار می شود.
بوپرنورفین در دسته روش درمان دارویی کمکی medication-assisted treatment (MAT) قرار دارد که این متد یک روش درمان برای کنترل علایم و نشانه های محرومیت از مواد افیونی القا شده با کمک آگونیست های مواد افیونی است.
درمان با شربت تریاک
انجام درمان ترک اعتیاد با شربت تریاک
درمان با شربت تریاک یا شربت اپیوم : این شربت بیشتر برای افراد با سنین بالا که سال هاست مصرف تریاک داشته اند و تصمیمی برای قطع مصرف ندارند تجویز می شود. بزرگترین مزیت آن به تریاک این است که فاقد ناخالصی می باشد. قابل ذکر است که وجود ناخالصی های متعدد در تریاک از جمله سرب و … تخریب های زیادی را به همراه دارند که بعضی از آن تخریب ها غیر قابل جبران هستند
بیمارانی که بواسطه تجارب قبلی، نگرش منفی به روش های پرهیز مدار داشته و از آن گریزانند. ( مثلا در درمان نگهدارنده با متادون یا بوپره نورفین بنا به دلایل مختلف موفق نبوده اند).بنابراین بيماراني كه از ساير درمانهاي نگهدارنده پاسخ مطلوب نگرفته اند و به مصرف مواد ادامه مي دهند كانديدهاي مناسبي جهت درمان با تنتور اپيوم هستند
یکی از نکات مثبت شربت تریاک این است که معتادان به مواد مورفینی خیلی راحت به مصرف این ماده منتقل میشوند و چون شناخت کاملی از این ماده دارند از مصرف آن احساس رضایت میکنند، به همین علت ماندگاری در این درمان برای این معتادان بالاست. طولانی شدن مدت درمان نگهدارنده با اپیوم یک مزیت به حساب می آید . چرا که هر چه بیشتر فرد با کادر درمان در ارتباط باشد و ارتباطش با مافیای مواد مخدر قطع شده باشد رفتارهای اعتیادی رو به کاهش می رود و وسوسه ی مصرف کاهش می یابد و شاخص های روانشناختی ،خانوادگی،اقتصادی و تواناییهای عملکردی و ذهنی فرد بهبود پیدا می کند و اگر مقدارِ مصرف در حین درمان کاهش پیدا نکند، حداقل بیشتر نمی شود و از مصرف با مقادیر نامشخص پرهیز می شود. نکته مثبت دیگر شربت تریاک این است که تنظیم دوز مصرف آن خیلی راحت است، طول عمر، خواص ماده و عوارض آن خیلی شبیه ماده تریاک است به همین علت اکثر معتادان با آن آشنا هستند.در پایان باید بگوییم که این نکته بسیار مهم است که، جهت شروع درمان بهتر است با پزشک مرکز ِدرمان اعتیاد مشاوره شود و در صورتی که پزشک با توجه به شرایط بیمار صلاح دانست بیمار وارد این درمان می شود.
سم زدایی
ارائه خدمات سم زدایی
داروهای ضد مخدر علاوه بر موارد گفته شده باعث اصلاح عملکرد مغز و ترشح هورمون ها می شود چرا که یکی از عوارض مصرف مواد اعتیاد آور اختلال در سیستم عصبی و هورمونی بیمار می باشد.
شدت وابستگی روانی و جسمانی در اثر مصرف مخدرها و محرک ها مختلف متفاوت می باشد و دوز مصرفی رابطه مستقیمی با افزایش شدت این وابستگی ها دارد به همین جهت سم زدایی ترک اعتیاد در صورت مصرف مخدرها یا محرک ها با دوز بالا نیازمند مدت زمان بیشتری می باشد تا بیماران این فرصت را داشته باشند که به کمک درمانگران وابستگی روانی و جسمانی خود را کنارگذاشته و سلامت کامل خود را بدست آورند
ضرورت انجام سم زدایی
استفاده مکرر از مخدر یا دارو مشخص مثل الکل باعث بروز وابستگی و به دنبال آن اعتیاد مصرف کننده می شود و هرگونه ترک خودسرانه یا ناگهانی آن می تواند باعث بروز علائم ترک و محرومیت شود و سلامت مصرف کننده را به خطر بی اندازد به همین منظور ضروری است که قطع مصرف در یک مرکز ترک اعتیاد همچون مرکز ترک اعتیاد طلوعی دوباره انجام بگیرد. این روش درمانی کمک بسیاری به بیماران در زمینه های مختلفی می کند که برخی از متداول ترین آنها عبارتند از:
کاهش و بهبود ناراحتی های جسمانی و روانی ناشی از قطع مصرف
کمک، حمایت و همیاری بیمار در زمان درمان اعتیاد و قطع مصرف
حضور، نظارت و ویزیت روزانه توسط پزشک و اقدام به موقع درمانی در شرایط ضروری
درمان شیشه
درمان شیشه با ماتریکس
شیشه یا «متامفتامین» (Methamphetamine) مخربترین ماده بازار اعتیاد است. شیشه، مغز را وادار میکند تا دوپامین ترشح کند. دوپامین، یک انتقالدهنده عصبی است که سیستم عصبی از آن برای انتقال پیام میان سلولهای عصبی استفاده میکند. همچنین این هورمون نقش مهمی را در احساس رضایت فرد، توانایی تفکر و برنامهریزی بازی می کند
مواد مخدری مثل شیشه به شدت روی مغز اثر منفی گذاشته و آن را مجبور میکنند بیشتر از حد نرمال و مجاز، دوپامین ترشح کند. ماده مخدر شیشه به قدری قدرتمند است که میتواند به سرعت فرد را معتاد کند
به مرور زمان، شیشه گیرندههای دوپامین را در مغز نابود میکند و فرد به جایی میرسد که دیگر قادر به دریافت حس رضایت از هیچ راه دیگری به جز مصرف شیشه نیست. شیشه تبدیل به مهمترین بخش زندگی فرد میشود. همه چیز فرد – پول، زمان، انرژی، تمرکز – حول محور شیشه میچرخد
روابط اجتماعی، مسئولیتهای شغلی و خانواده اهمیت خود را برای فرد از دست میدهند؛ چرا که مصرف مداوم شیشه باعث شده است که بخشهایی از مغز که برای کامیابی در این بخشها انگیزهبخش هستند، آسیب ببینند. درمان و ترک مصرف شیشه میتواند باعث ترمیم این بخش ها شود؛ اما در صورت مصرف طولانی شیشه، احتمال ناتوانی شناختی دائمی بسیار بالا است
مشاوره و روان درمانی
خدمات مشاوره و روان درمانی
روان درمانی یکی از روش های درمانی مبتنی بر اندیشه فرد می باشد.
بیماری اعتیاد یک اختلال زیستی، روانی و اجتماعی است که علاوه بر دارو درمانی، نیازمند بکارگیری رویکردهای غیر دارویی نیز هست.
در فرایند روان درمانی، روان درمانگر به وسیله گوش دادن، گفت و گو، الگو برداری و پاداش دادن به درمان مشکلات روانی شخص کمک می کند. این فرایند نتایج مؤثری در درمان انواع گوناگونی از مشکلات به ویژه ترک اعتیاد دارد.
مهم ترین اصل درمان اعتیاد
مهم ترین اصل در درمان اعتیاد برای بسیاری از افرادی که مصرف کننده مواد هستند و برای درمان اقدام می کنند، مشاوره و روان درمانی است. در جلسات مشاوره روانشناسی به کمک درمانگر متخصص در حوزه بیماری اعتیاد از رویکرد های درمانی مختلفی مانند مصاحبه انگیزشی، درمان شناختی رفتاری، رفتار درمانی دیالکتیکی، مشاوره خانواده و آموزش مهارت های مختلف زندگی مثل مدیریت خشم، مدیریت استرس و … استفاده می شود که نقش بسزایی در بهبودی و پیشگیری از مصرف مجدد دارد.
- رفع، تعدیل یا کاهش علائم بیماری
- تصحیح الگو های رفتاری غلط و ناسازگار
- ارتقا و تکامل جنبه های ثبت شخصیتی